יום שני, 28 בדצמבר 2015

על סיבים וקלוריות - פרק אחרון???

מאת: עמית



ובכן, סיבים יש בראש וראשונה בקליפות של ירקות, (שהם גם דלי קלוריות ולכן מומלצים מאד לאכילה בכל כמות, בכל צורת הכנה, וכתחליף לפחמימות),
גם בפירות יש סיבים, אולם אלה מכילים הרבה סוכר, מומלץ פרי אחד ביום, לא יותר. בנוסף יש סיבים באגוזים, שקדים וגרעינים. זהירות, אלו עתירי קלוריות. על כך בהמשך.

תוספי מזון הינם חומרים כימיים המוספים לאוכל תעשייתי בתהליך הייצור על מנת להאריך את חיי המדף שלו, לשנות את צבעו, את טעמו, את מרקמו, יו ניים איט...
למרות שתוספי המזון מאושרים לשימוש על ידי משרד בריאות, אין לאכול אוכל המכיל אותם, בגלל פגיעתם בהרכב הבקטריאלי במעי.
כל אוכל שמיוצר במפעל מכיל תוספי מזון, ולכן במקום לקרוא את האותיות הקטנות בתוויות של האוכל בסופר, פשוט לא קונים אוכל מעובד, ולתזכורת:
משקאות דיאט ו״מיצים״, אוכל קפוא, (חוץ מסנפרוסט), סלטים מוכנים, בורקס ומאפים אחרים, בשר מעובד, בשר קפוא, נקניק, אבקות מרק.

לא צריך להגזים. כדאי מאד להוציא מזונות אלו מהתפריט הרגיל, אולם אפשר לחטוא מדי פעם.

עד כאן סיפור הסיבים ותוספי המזון על רגל אחת. אני הגעתי לכל זה לגמרי במקרה. זה התחיל עם המלצתו של הרופא של נועה להימנע מתוספי מזון.
בנוסף חיפשתי תחליף ללחם ופחמימות בתפריט היומי והגעתי לירקות המאודים. (מאודים כי התחברתי יותר לאוכל חם מאשר לסלט ירקות).

בינתיים התחלתי להתעניין בנושא, קראתי מספר ספרים, ובמיוחד הרשים אותי ספר אחד, שמיד אספר עליו קצת יותר. הספר האיר את עיני באשר לחשיבות הסיבים והשפעתם על ההרכב הבקטריאלי במעי, ההשפעה הדרמטית על מחלות כרוניות חשוכות מרפא, ועל הפרשת הסרוטונין, (Serotonin), שגורמת להרגשה טובה (היי).


בקיצור: גם בריא, גם דיאטטי, וגם משפר את ההרגשה. win, win, win.
בנוסף לסיבים ולתוספי מזון, הספר ממליץ  גם להקטין  (ואף להימנע) מפחמימות בכלל ומגלוטן בפרט, וכן טוען שרמות נמוכות מדי של כולסטרול מזיקות למוח.
אם מקטינים או מפסיקים את הפחמימות, צריך מקור תחליפי לקלוריות, וכאן נכנסים לתמונה האגוזים, שקדים וגרעינים כספקי קלוריות (וסיבים).

הספר המדובר נקרא  Brain Maker, (לינק להורדה מאמזון) והוא נכלל ברשימת רבי המכר של הניו יורק טיימס.
המחבר, ד"ר דיויד פרלמוטר, נוירולוג אמריקאי, רואיין פעמית רבות בטלוויזיה בארה"ב. מסקנותיו של ד"ר פרלמוטר עוררו כמובן ביקורת של
הממסד הרפואי האמריקאי. (ברור לא? תארו לעצמכם שאכילה נכונה תיתן פתרון אופטימלי למחלות כרוניות, ותחליף את צריכת התרופות האין סופית, שגם לא מרפאה את המחלה).
לדוגמה, מנהל המכון למניעת תחלואה באוניברסיטת ייל מתח ביקורת עזה על הספר, וטען שלא רק שפרלמוטר אינו מוכיח את מסקנותיו, אלא שחלק ממסקנותיו חסר שחר.

אני בכל אופן, רזיתי ואני מרגיש מעולה, (סרוטונין, זוכרים). אז תחליטו אתם.

על פי הספר יש להימנע רק מתוספי מזון ומפחמימות. אין מניעה לאכול בשר, עוף, דגים ופירות ים. אולם הוא ממליץ להגדיל את כמות הירקות ולהקטין את כמות הבשר:  

להלן המלצות הספר לעניין מה לאכול:

רוב מיני הירקות
חסה, תרד, ברוקולי, כרוב, עלי סלק, עלי כרוב, בצל יבש, בצל ירוק, פטריות, כרובית, ארטישוק, שעועית ירוקה, סלרי, בוק צ׳וי, צנון, אספרגוס, שום, כרישה, פטרוזיליה.

"פירות" דלי סוכר
אבוקדו, פלפל, מלפפון, עגבנייה, קישוא, דלעת, חציל, לימון, ליים.

אוכל מותסס
יוגורט, כרוב כבוש, מלפפונים כבושים – לא משימורים!

שומנים בריאים
שמן מכבישה קרה -  זית, סומסום, קוקוס, פשתן. חמאה(אורגנית), חלב שקדים, אבוקדו, קוקוס, זיתים, אגוזים ושקדים, גרעיני חמניה דלעת, פשתן, סומסום, צ׳יה

חלבונים
דגי ים, שרימפס, סרטנים, צדפות, בשר בקר (מפרות שרועות באחו), עוף אורגני

ניתן לאכול מדי פעם
חלב לקפה, סטיוויה להמתקה, אפונה, עדשים ושעועית לבנה, קינואה, תותי בר.

מאד בזהירות
פירות עשירי סוכר: אפרסק, מנגו, מלון, פאפאיה, שזיף, אננס


בתיאבון!



סתם... בצחוק :)

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה